1959 Kunstwerk de 4e Dimensie Telefoon- centrale Zuid-Amstel aan de Europaboulevard Amsterdam
Foto's en Tekst http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/ZuiderAmstel/ittman.htm
Expositie April 1961 Telefoongebouw Amsterdam
van werken van Lotti van der Gaag, Hans Ittmann ,Henk Zweerus

In het in aanbouw zijnde telefoongebouw West-Osdorp, L. van Sonsbeeckstraat, van de Plaatselijke Telefoondienst Amsterdam van 14t/m 18 april 1961.
Gearrangeerd door de Nederlandse kunstrichting, ter gelegenheid van de symbolische overdracht van de nieuwe telefoongebouwen Zuid-Amstel,
West-Slotervaart en West-osdorp waarvoor door bovenvermelde kunstenaars plastieken werden vervaardigd.

Met medewerking van de easthetisch adviseur der PTT, de Heer CR.N.de Moor, was het mogelijk voor deze drie centrales de beeldhouwers  Lotti van der Gaag, Hans Ittmann en Henk Zweerus uit te nodigen om ieder voor zich in een plastiek het wezen van de telefoon en wat hiermede samengaat, uit te beelden.
De nauwe samenwerking tussen architect en beeldhouwen is hierbij opvallend. De plastieken kunnen niet zonder het gebouw, het gebouw niet zonder de plastiek.
Lotti van der Gaag zocht het boven de ingang van de telefooncentrale West-slotervaart in een vrije brons, ruig van structuur met ' een kleurige patine, primitief verwant aan strottenhoofd, oorschelp en vormen volgens insiders sterk verwant aan de apparatuur (Lotti zegt “niet alles hoeft verklaarbaar te zijn”.

Hans Ittmann zocht het tegen het gesloten geel gemetselde gevelvlak * van het administratie-/woongedeelte van de centrale Zuid-Amstel in een metaalplastiek waarin hij door de zogenaamde ring van “Meubius” (een omstreeks 1800 levende Duitse mathematicus) de functie van de telecommunicatie wil uitbeelden.

Ontmoeting tussen kunst en techniekî? Een impressie in mime en dans gebaseerd op werkbewegingen.
Uitgevoerd door Marjolein Vogels en enkele Leerlingen van
de Nederlandse Pantomime: Rob Krot,Renê Lerschen,Nico van Houten.
De choreografie is van Frits Vogels.

Concrete muziek van Trudi Ittmann overgaande in muziek van ' A.Vivaldi.